Малкият Зайън – първото дете с две трансплантирани ръце
9-годишното момче днес може да прегърне родителите си, да играе бейзбол и нещо, което изглежда твърде просто – да напише името си
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0

Зайън Харви –това е детето, на което преди година беше извършена първата успешна двойна трансплантация на ръце. Днес малкият пациент показва нови сили и умения – радва се на бейзбола и мечтае да играе футбол.

Когато е само на 2 години, след сериозна инфекция, се налага ръцете и краката на Зайън да бъдат ампутирани. Наложило се е да му трансплантират и бъбрек, който получава от майка си.

С помощта на протези на краката си момчето може да води активен живот – да ходи, да тича и да скача. През 2016 г. д-р Скот Левин ръководи трансплантация, която по това време е прецедент, и му присажда две ръце от донор.

„Трудно е да се намери семейство, което да има куража да дари ръцете на току-що починалото си дете – дори и това да дава надежда и по-добър живот на друго дете”, разказва д-р Левин от Детската болница във Филаделфия.

В операцията на Зайън участва лекарски екип от 40 души – с 10 хирурзи в четири различни екипа. Самата тя продължава 10 часа.

Година по-късно родителите на Зайън си спомнят как не са могли да повярват, че тази операция е възможна. За семейството преживяното е част от пътешествие, изпълнено с предизвикателства, което далеч не е приключило.

„Мина цяла година от трансплантацията, а сякаш беше вчера. Все още ни се струва нереално, а изживяваме мечтата си. Това беше неговата мечта, но и моята също”, споделя майка му Пати.

„Аз съм си същото момче. Само че сега мога да хвърлям топката по-надалеч, отколкото когато нямах ръце”, казва пък Зайън, който е вече на 9 години.

„Следващата ми цел е да убедя мама да ми разреши да играя футбол”, споделя той.

Зайън Харви

Ръцете на момчето ще укрепват, докато то расте.

Днес Зайън може да стисне ръката на докторите, осъществили операцията, може да прегърне родителите си, да хване бейзболна бухалка и нещо, което за мнозина би се сторило твърде просто – да напише името си.

Вижте и видеото по-горе.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре