Година след атентата: В Ница все още се борят с емоционалните щети
Най-уязвимите за посттравматичен стрес са децата, обяснява психиатърката д-р Флоранс Ашкенази
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Година след атентата в Ница Франция почита паметта на жертвите. При нападението загинаха 86 души, сред които и 15 деца. Над 450 души бяха ранени.

Терористичният акт нанесе сериозна психологическа травма на хората, имали директен досег до него. Сред най-уязвимите групи са семействата и децата. Емоционалните щети все още не са преодолени.

Франция си спомня за жертвите от атентата в НицаПреди година радикализиран тунизиец прегази 86 души с камион

Най-изявени симптоми на посттравматичен стрес имат тийнейджърите, обяснява детският психиатър д-р Флоранс Ашкенази.

„За тях е трудно да се върнат на училище, страхуват се, че това ще се случи отново. Че може да загубят някого. Изпитват безпокойство… Но най-силен е страхът, че подобен инцидент може да се повтори ”, казва Ашкенази.

Много важно е сега да се изгради позитивна нагласа у децата, подчертава тя.

„Родителите трябва да разпознават симптомите на посттравматичния стрес и да помагат на децата си. Да работят с тях, за да могат те да интерпретират нещата по друг начин, както и да се справят с тревожността”, казва тя.

От особена важност е да се подобри емоционалният живот на децата, веднъж след като са се справили с травмата – за да могат да се контролират по-добре.

„Понякога децата се чувстват виновни от това, че са станали жертва. Важно е тази вина да се изкорени, за да могат да живеят спокойно ”, казва Ашкенази.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре