Еманюел Макрон предложи сериозна реформа в ЕС
Френският президент обяви, че ще разкрие предложението си пътна карта след парламентарните избори в Германия на 24 септември
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0

Имаме нужда от смела Европа, заяви в гръцката столица Атина френският президент Еманюел Макрон, който се обяви и за сериозни реформи в Европейския съюз.

Избраният преди четири месеца 39-годишен лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент.

По думите му Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ, ако не стане по-суверенна и демократична.

Макрон обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Френският президент призова европейските лидери да се договорят до края на годината за организиране на публични дебати през първата половина на 2018 г.

„Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж”, заяви той.

Тези дебати, или „демократични конвенции”, които Макрон предложи в предизборната си кампания, ще помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години.

Френският президент също заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след брекзит.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре