Децата като мишени: За оръжията в САЩ и най-скъпата картина в света
Писателят Иво Иванов започва нова поредица в предаването „120 минути”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    0

Един от най-четените съвременни български писатели Иво Иванов, който е автор на „Кривата на щастието” и живее в Канзас, започва нова поредица в предаването „120 минути” по bTV – “По пътя”.

В първото издание той разказва за най-скъпата картина на света. Тя е нарисувана от 7-годишната Грейс Макдоналд и виси закачена до бюрото на президента на САЩ Барак Обама.

Преди 4 години тя беше простреляна от куршумите на изгубилия разсъдъка си Адам Ланза в училището „Сенди Хук” в Нютаун, щата  Кънектикът.

20 невръстни невинни деца и шестима учители загубиха живота си при трагедията.

Родителите на Грейс бяха шокирани от свободния достъп на убиеца до неизчерпаем арсенал от смъртоносни оръжия и решиха да инвестират болката си в неуморно усилие да променят нещата. В името на своята малка художничка семейство Грейс се посвети на идеята да обезоръжи следващия убиец. Родителите отидоха директно при президента Обама, който видимо разтърсен, призова цялата общественост да поиска по-строги мерки за контрол върху оръжията. В деня, в който се срещнаха с президента, двамата родители му дадоха една от любимите рисунки на Грейс. Днес тази картина е сложена в рамка, която виси на стената в офиса на президента.              

4 години по-късно обаче абсолютно нищо не се е променило. Продажбата на оръжия в САЩ е по-стихийна и неконтролируема отвсякога. В момента в Америка частни лица притежават над 300 млн. огнестрелни оръжия. Това означава, че в страната има повече оръжия в частни ръце, отколкото хора. Няма друга държава в света, в която продажбата на оръжие да е толкова безотговорно дерегулирана.

След трагедията в Кънектикът Обама направи няколко отчаяни опита да въведе нов закон, изискващ поне общ минимален контрол за издаване на разрешително. Сенатът на САЩ буквално му се изсмя в лицето. Фактът, че президентът на САЩ е абсолютно  безпомощен да промени ситуацията, е просто още едно доказателство за това кой всъщност дърпа конците. В случая това е една от най-мрачните и могъщи организации в страната,  наречена Национална оръжейна асоциация.

Единствената цел на този зловещ консорциум е да защитава с цената на всичко интересите на оръжейните производители в Америка. В крайна сметка всички знаем, че в Щатите вече не се произвежда почти нищо. Останали са няколко дискредитирани автомобилни фабрики, филмова индустрия и спекулациите с призрачни банкови продукти на „Уолстрийт”. Оръжието обаче е друга успоредна вселена.

Днес САЩ има 5400 официални производители на оръжия. В тях работят два пъти повече хора, отколкото в General Motors. В момента НРА е изградило най-влиятелното лоби в коридорите на Конгреса.

Те разполагат с толкова много пари и власт, че са превърнали законодателите в жалки марионетки. Сенаторите признават, че да се опълчат срещи НРА е равносилно на политическо самоубийство. На НРА не им пука за деца, родители, жертви и подобни сантиментални безсмислици. Тук става дума за милиарди долари, така че оръжейната асоциация е против какъвто и да било контрол върху техните смъртоносни продукти.

Компанията „Крикет” произвежда и рекламира активно огнестрелни оръжия за малки деца. Пушките им са конкретно за най-малките и се предлагат в най-различни весели цветове включително розово за момичета. И благодарение на НРА това е напълно легално.

В Америка в 21 век явно обществото не е в състояние да прецени, че има нещо нередно да се даде смъртоносно оръжие в ръцете на дете, което още не може да чете.

През изминалата година за пръв път повече хора загинаха от куршуми, отколкото от автомобилни злополуки. Повече от 30 000 човешки живота сред тях съвсем резонно са и 83 невръстни деца, които без да искат са застреляли или себе си, или някой друг.

  • 7
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре