Млади програмисти създадоха гривна, която превежда жестомимичния език
Иноваторите финансират проекта си сами
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 7
    0

Eкип млади програмисти от Софийския университет разработва устройство, което превръща жестовете в думи и обратно - думите в жестове. 

„Видяхме двама, които много разпалено жестикулираха. Стори ни се интересно, непонятно, а ние не харесваме непонятни неща”, сподели Олег, който е един от създателите. В света има около 360 милиона души, които не чуват добре.  

По думите на Олег клипсове на китките прихващат жестовете и ги изпращат на смартфона му, който стои между нас. Смартфонът ще взима тези жестове и ще ги превежда в звукова реч и обратно -  когато друг говори с мен смартфонът прихваща речта и я превежда в текст и анимация на жест, добави той.

Само в българският жестов език има около 7600 знака.

„Чисто технологично първо трябва да се определи какво е жест. Второ самите жестове при всеки един човек са уникални за самия него”, уточни програмистът.

Работата по проекта тече вече година. Направен е прототип на хардуера и студентите вече пишат ядрото, което разпознава жестовете. Успешно са разпознати огромна част от жестовете, което за създателите си е един от най-големите успехи. 

В момента екипът работи по смаляване на устройството.

„Първо мислехме за правоъгълни форми, сега се оказва, че много по-добре изглежда, когато устройството има по цилиндрична форма. За човек е важно да не носи грозно медицинско устройство, а то да му даде някакво предимство пред други хора”, посочи дизайнерът на проекта.

Устройството ще бъде готово до година и половина.

  • 7
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре