Захари Карабашлиев: Младите четат
Вижте разговора на писателя в предаването „120 минути” по bTV
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0

Младите четат, интересуват се и в много отношения работят много повече от нас, когато бяхме млади. Това каза в „120 минути” по bTV писателят Захари Карабашлиев.

Той е един от култовите съвременни автори, романът му „18% сиво” неизменно е в челото на класациите за най-четена българска книга. Пише я в Америка, където роденият във Варна писател заминава в търсене на американската мечта през 1997 г.

Живее в Сан Диего, Калифорния, 16 години, но продължава да пише романи и пиеси на български. Накрая сбъдва американската си мечта... в София.

Връща се през 2016 г. като главен редактор на едно от най-големите издателства у нас и става баща за втори път. Предстои да излезе най-новият му роман - „Свобода”.

„През 1997 г. във Варна нямаше нито една книжарница и идвах до София да си купувам книги от площад „Славейков”. Как да искаш да живееш в държава, в която няма книжарници, а искаш да си писател и да си вадиш хляба с това”, заяви той.

Първата му работа в Америка е била като камериер в хотел. Писателят разказа и как един фотоапарат е променил живота му, когато е бил в САЩ.

„Отивайки в чужда държава, ти си се лишил от това, което те прави, което си – езика. Всеки си мисли, че говори английски, аз бях един от тези хора. Но не е така. Първите дни и месеци бях тотално загубен, изпаднах в тежка депресия. Бях екзистенциално посърнал. Спасението беше да се изразявам по друг начин освен вербалния, най-логично беше да е визуален”, поясни Карабашлиев.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре