Ще проработи ли антикорупционният закон?
Коментар на бившия заместник-градски прокурор на София Роман Василев в предаването „Лице в лице” по bTV
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Aнтикорупционният закон обединява няколко служби, които досега работеха хаотично. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Роман Василев, бивш заместник-градски прокурор на София.

За да стане работещ законът, между първо и второ четене трябва да се погледне какво ще представляват материалите, постъпили в прокуратурата от съответния антикорупционен орган, посочи той.

„Въпросът е как ще бъдат свързани материалите, които постъпват, разследването и наблюдаващият прокурор. Когато се скъса връзката и едни материали, изпратени от комисията в прокуратурата, нямат тази стойност, прокурорът възлага нови експертизи, нови финансови и данъчни анализи”, поясни Роман Василев.  

Не може да се коментира, че прокуратурата е най-слабото звено, каза Василев на въпрос защо няма нито едно осъден знаков политик.

По думите му отговорът на този въпрос се крие в три направления – законодателство, кадри и обучение и квалификация.

„В настоящия момент дотолкова е формализиран обвинителният акт, има обвинителни актове с по 15-20 000 страници”, посочи Роман Василев.

По отношение на кадрите според него трябва да се завиши критерият специално за дознателския апарат. „При магистратите има училище за магистрата и изисквания за стаж. Това трябва да се вкара в дознателския апарат”, отбеляза бившият зам.-градски прокурор.

По думите му обучението е необходимо, за да може експертите да се профилират.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре