Репортерът на bTV Десислава Минчева разказва какъв е профилът на съвременните джихадисти
Коресподентът на bTV често се озовава в най-горещите точки
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Свикнали сте да гледате Десислава Минчева – Раул от Париж и Брюксел. Коресподентът на bTV често се озовава в най-горещите точки.

Тя разговаря с Асма Гефини – психолог, специализирала се в работата с жертви на тероризъм. Освен тях обаче от две години в кабинета й все по-често влизат младежи, за които Асма няма съмнение, че са в процес на радикализация.

Как се работи с жертви на терор и с тези, които го създават?

– Какво се случва с близките на загиналите в атентатите от ноември 2015 г.?  Има ли пациенти, които вървят в положителна посока?

– За някои от жертвите има сериозен напредък. Опасността идва от наближаването на датата 13 ноември. Тогава винаги рискът е непредвидим. Неминуемо спомените изплуват.

– Атентаторите от 13 ноември принадлежаха на една терористична клетка. Днес обаче вече се действа по различен начин. Какъв е профилът на днешния джихадист?

– Аз ги наричам свободни електрони – хора, които сами решават да извършат терористичен акт. Това обаче не означава, че те не са били радикализирани от дълго време преди това. Не вярвам в теорията за експресната радикализация. Не е възможно една сутрин да се събудиш така.

– А за месец, два, три… Не е ли възможно?

– Може би за три или 6 месеца, за една година… Може да се случи този процес. Но едва след това идва ключовият момент – преминаването от радикализацията към решението за действие. Абсолютно никой не може да каже в кой момент някой ще реши, че е готов да атакува.

– Все повече нестабилни психически хора използват религията, за да изразят агресията си.

– За съжаление е така. В един момент нещо се отключва в подсъзнанието, откъсва се от реалността. Тогава се взима решението да се извърши непоправимото.

– Вярвате ли на младежите, които след месеци или години джихад в Сирия или в Ирак, успяват да се върнат в Европа и казват, поправих се, вече не съм радикализиран?

– Става въпрос за съвсем млади хора. Има и много момичета. Търсят някакъв идеал и изведнъж се изправят срещу реалността. Не е видео игра. Умират истински хора, деца. Тогава идва шокът и те си дават сметка къде са попаднали. 

Повече вижте във видеото.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре