Пловдивчанин огради възлов път в града – бил негов
Александър Пижев е придобил платното чрез заменка, а отчуждаване не е имало
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    0

Пловдивчанин блокира оживен булевард в града с колчета и заяви, че загражда имота си. Александър Пижев твърди, че притежава пътното платно. Не само него - също и разделителната ивица от възлов пловдивски булевард.

"Това платно е на синовете ми. Включително и разделителната ивица. И се влиза на метър-метър и половина в другото платно”, коментира Пижев.

Той е придобил платното чрез заменка. Преди близо 20 години дал ниви от село Боянци и получил 9 декара имот до табелата на Пловдив. Днес през семейния парцел минава булевард "Кукленско шосе".  Александър Пижев твърди, че община Родопи никога не е отчуждавала парцела му, не го е обезщетявала и няма издадено разрешително за строеж на пътното съоръжение.

„Първо- нямат документ за собственост. Няма издадено строително разрешение. Отговарят, че не знаят кога и кой го е построил”, коментира той. Борислав Топов, юрист-консулт в общината посочи, че няма информация за извършвани отчуждителни процедури.

Местната администрация не може със сигурност да посочи дали имотът е бил придобит от фамилията Пижеви преди или след строежа на "Кукленско шосе". При първия вариант, потърпевшите е трябвало да бъдат обезщетени, а във втория -  някой чиновник неправомерно е заменил част от градски булевард за нива на село, отдалечено на 30 км от Пловдив.

„Не, нямаше път. Водеше се по документи "пасище, трета категория". 98-ма година баща ми го придоби, допълва Пижев.

Топов заяви, че въпросът е дали първо е бил построен пътят, и след това по някакъв начин е предоставен този имот. Или първо е предоставен имота, и след това е изграден пътя.

Александър Пижев се извинява на всички шофьори, които  внезапната блокада на булеварда е заварила неподготвени, но трябва да се поставят на негово място, защото се бори за своята собственост. „Ако те имат такива проблеми, сигурно  и те ще постъпя по този начин”, смята той.

Община Родопи иска спорът да се реши в съда, а потърпевшият  настоява на своето – нямало  за какво да води съдебни битки за нещо, което било негово. Александър Пижев настоява общината да му плати обезщетение – по 100 евро на квадратен метър за близо 3 и половина дка имот.

  • 5
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре