Равносметката 2017: Скандали белязаха руско-българските отношения
Две провокации дойдоха от Москва
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0

През 2017 г. на България се наложи да доказва два важни исторически факта – откъде е дошла славянската писменост и кой е спасил българските евреи.

Провокациите дойдоха от Москва. Всичко започна на 24 май, когато руският президент обяви, че кирилицата е дошла от македонските земи.

„Днес и в Русия е тържествен ден – денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас тъкмо от македонските земи”, каза Владимир Путин.

Ден по-късно руският посланик в София беше извикан при премиера.

Отново от Външното министерство в Москва дойде провокацията за спасяването на българските евреи.

Всичко започна от надпис върху паметника на Съветската армия, който Русия обяви за антисемитски и се възмути.

„Вандалите, не мога да ги нарека по друг начин, атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надпис с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично като се има предвид, че в годините на Втората Световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България”, заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова.

София реагира веднага.

„Аз съм против оскверняването на всички паметници, това също не е приятно, ние помним историята, това е един  от големите успехи на българските депутати, църква и общественици”, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева.

В центъра на скандала се озова червеният депутат проф. Иво Христов с репликата: „Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват.”

С нея си навлече обществения гняв. После се извини, а Българската православна църква беше номинирана отново за Нобел за мир за спасяването на евреите.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре