Равносметката 2017: Сагата „Грипен” сблъска институциите
Проектът за нов боен самолет на ВВС стана заложник във войната между управляващите и президента
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

„Грипен” – това е името на проекта, който извади на показ сблъсъка между институциите. Проектът за нов боен самолет на Военновъздушните сили стана заложник във войната между управляващите и президента, която попари за пореден път надеждите за модерна авиация и изправи властта пред пилотски бойкот.

Класираният на първо място „Грипен” лети от 1997 г. година. Доставен е на държави като Чехия и Унгария. По-малък е от Ф-16, но носи много оръжия. Икономичен е и с хоризонт на експлоатация до 2057 г.

В последните си дни служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, одобри класацията на военните експерти по проекта нов боен самолет.

Там шведската оферта зае първо място пред италианските „Юрофайтър”, а американското предложение за Ф-16 от Португалия изпадна заради несъответствие на схемата за плащане.

Отговорът не закъсня. Само за 6 заседания специалната комисия в парламента сложи кръст на военната експертиза. Скандалът ескалира до нападки към президента.
Така изборът за нов изтребител се забави и обиди военните пилоти.

Седмица по-късно пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево” отказаха да летят. Оказа се, че за малкото летящи МиГ-29 са доставени двигатели с неясен произход. 

И така сагата продължава и освен връщането на Ф-16 в конкурса ще бъде включен и палубният изтребител на САЩ Ф-18.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре