Равносметката 2017: Байрям
История с щастлив край за битката на едно дете с институциите у нас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0

Името на едно дете ще остане в историята на 2017 г. Цяла България проследи историята на малкия Байрям - 10-годишното момченце с болни бъбреци.

Още от бебе дните на му минават между стените на болниците. Момченцето е на хемодиализа 4 пъти в седмицата. Неотлъчно до него са баба му и дядо му.

Семейството кандидатства във Фонда за лечение на деца за трансплантация в Германия. И получават одобрение. „Един ден преди това, точно така, ни звънят и ни казват,че няма да пътуваме,можело да бъде трансплантацията тук”, разказа баба Селима. Официален отказ от Фонда обаче няма.

Защо отказаха трансплантация в Германия на дете в критично състояние?Фондът за лечение на деца го е насочил към клиника в чужбина, от МЗ преценили, че може да бъде оперирано в София

Здравните власти викат Байрям пред лекарски консилиум в софийската болница „Лозенец” (бивша Правителствена – б.р.). Обясняват им, че регламентът за заминаването не е бил спазен.

Под натиска на медийния шум, на Байрям е позволено да замине за Германия. А директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ подава оставка.

Малкият Байрям вече е добре и иска да е лекарПредстои му записване в училище

След напрегнати дни на очакване, Байрям замина за университетската клиника в Тюбинген на 26 март. През лятото трансплантацията премина успешно. И така през септември Байрям се прибра жив и здрав у дома.

Сега животът на семейството е различен. Байрям вече ходи на училище и за първи път опитва всичко на масата вкъщи в празничните дни. Какъв иска да стане като порасне? Доктор, разбира се.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре