Колкото и да ми е неприятно да го призная, Бойко Борисов е прав – в момента алтернатива на ГЕРБ няма. Ако сега се проведат предсрочни избори, сигурно ще излязат с по-добри резултати, отколкото на местните избори. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в студиото на „Лице в Лице” по bTV.

Новото ръководство на БСП така и не се разграничи от начина на управление на Станишев, а и същите хора са в управление. Така и не се отговори защо партията е изпълнител на определени властови и политически модели. Това са едни от грешките на Столетницата, които доведоха до сегашния ѝ упадък, смята Овчаров. Освен това никой в БСП не се постара да си даде сметка какво представлява новото ляво и как би могла Столетницата да е по-актуална на времето. „Кой печели като къса от себе си , като се занимава с вътрешнопартиен канибализъм”, запита енергетикът във връзка с конфликтите, разиграли се в левицата.

Хората, които гласуваме за БСП, го правим, заради миналото. Но в момента няма какво ще накара нашите деца да гласуват за партията утре?”, коментира бившият министър на енергетиката.

По думите му предсрочни избори ще има, но след време. Критичният момент ще дойде малко след като Борисов започне да разграничава от ДПС и от модела „Кой”, смята Овчаров. Той оприличи управлението на страната като да „караш в ускорителната лента на магистралата кола на заден ход – в един момент ще се блъснеш”. Според бившия министър на енергетиката премиерът Борисов има добър нюх за приближаваща се опасност. За да се спаси, министър-председателят ще предизвика „пропагандни акции” срещу Движението за права и свободи, които ще доведат и до предсрочни избори, коментира Румен Овчаров.

Очакват ни по-високи сметки през 2016 г.

Никъде по света либерализацията на енергийния пазар не е довела до намаляване на цените на тока или увеличаване на качеството, изтъкна бившият енергиен министър.

Овчаров даде пример със столицата, където всички електроснабдителни кабели са на ЧЕЗ. След либерализацията, дори и да има много търговци или междинни звена, техният ток пак ще минава през тези кабели и съответно ще води до увеличение на цените.

Запитан защо въпреки спада на цените на петрола на световните пазари у нас не се забелязва промяна, бившият енергиен министър обясни, че цените се определят от условията на конкретния пазар. По негова преценка държавата губи около 400 млн. лева от контрабанда на вносни горива. Това е и причината за високите цени на горивата.