Ентусиазмът на БСП на идващите предсрочни избори ще бъде прекършен. Гласовете, които получи Румен Радев не са гласове за левицата. Такъв коментар даде Георги Харизанов от "Институт за дясна политика" по повод оставката на кабинета и сценариите след нея. Той беше категоричен, че твърдите електорати на ГЕРБ и БСП не могат да се сравняват.

С оглед на всичко и отломките от лицемерно съществуващия РБ, ГЕРБ ще е единствената партия в дясното. Ако участва в следващото управление няма да прави толкова компромиси, смята той. По думите му, за да има широка коалиция БСП и ГЕРБ трябва да направят значителен резултат на изборите и този миш-маш в парламента да приключи.

Политологът Татяна Буруджиева добави, че в момента си личи, че Борисов не може да превъзмогне загубата на изборите и да се държи държавнически. „Вярно е, че прогнозите дават близки резултати между БСП и ГЕРБ. Не защото в БСП нещо се подобрява, това е ефект от изборите. Успехът на левицата също се отразява на кондицията им”, каза тя.

По повод референдума анализаторите се обединиха около тезата, че няма как да се реализира. Харизанов коментира, че волята на хората може да се реализира, но в по-спокойна обстановка, но има шанс политическата система да се „счупи”. Той окачестви референдума като пряк сблъсък на популизъм с реалност.

Буруджиева посочи, че разбира волята на хората за промяна, но се надява да разберат, че става дума за много отговорна промяна. Мажоритарният вот е здравословен при определена политическа култура.