Незаконен добив на баластра заплашва да разруши дигата на река Чая
Институциите обаче не могат да наложат санкция на нарушителя, защото не са го заловили лично
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0

Незаконен добив на баластра заплашва да разруши дигата на река Чая близо до община Садово. Жителите на село Катуница предоставиха на bTV ексклузивни кадри с работата на машините.

Институциите обаче не могат да наложат санкция на нарушителя, защото не са го заловили лично.

Според жителите на Катуница багери копаят от години дъното на река Чая. Всичко се случва в опасна близост до депото за утайки на пловдивската пречиствателна станция. Местните разказват, че техниката изчезва всеки път, когато има сигнал до контролните органи.

„Унищожени са разливни тераси, перми, дигата е унищоженa, a тук вировете са копани на дълбочина около 7-8 метра”, каза кметът на с. Катуница Красимир Юруков. 

Местната власт в община Садово е обезпокоена, че евентуален разлив на депронираните наблизо фекални утайки ще предизвика екокатастофа.

„По наши данни са депонирани около 1 милион тона утайки. Буквално на няколоко метра от реката се намират. Там в момента се извършват изкопни дейности, които според нас са незаконни.  При обилно снеготопене или по-сериозни дъждове може да пробие стената, и утайките на пречиствателната станция да изтекат в река Чая,  и оттам – в река Марица”, отбеляза зам.-кметът на община Садово Петър Георгиев. 

Последният сигнал е отпреди 3 седмици. Тогава жител на селото успява да заснеме с телефон нарушителите.

„След сигнала се отзовах по най-бързия начин, но констатирах, че техника няма в реката. Няма багер, няма камиони. Но констатирах, че е подготвен един участък от 250-300 метра за изземване на баластра”, каза Красимир Юруков. 

От РИОСВ-Пловдив потвърждават, че на мястото е констатиран незаконен добив на баластра,но не е установен извършителят.  Изпратен е сигнал до пловдивската районна прокуратура, но оттам отказват да образуват досъдебно производство. Хората в Катуница подозират собственика на близката база за добив на инертни материали, но той категорично отрича да е копал дъното на река Чая.

bTV се свърза със собственика на базата Александър Крайнянов. Той не отрече, че негови тежкотоварни машини са работили  в коритото на река Чая, но по думите му било заради неотложни аварийни дейности. 

“Преди седмица, когато дойдоха големите води, водата отнесе част от дигата, има паднали дървета, ние можем да вадим дървета – и като ги извадим, да сме нарушители? Когато ситуацията е аварийна, позволяват да се влезе и да се почисти речното корито и храстите”, подчерта Крайнянов.

От „Басейнова дирекция” обаче са категорични, че той няма право да извършнва такава дейност в речното корито.

На 11 октомври служители на Басейнова дирекция и РИОСВ извършват отново проверка, но не откриват нито машини, нито пресни следи от изкопи по дъното на реката.

Така, въпреки че бизнесменът Крайнянов признават пред камерата ни, че негови машини са работили по дъното на реката, от „Басейнова дирекция” не му налагат санкция, защото не са констатирали подобно действие.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре