Кинорежисьорът Людмил Стайков чества 80-годишния си юбилей
Той е създател едни от най-обичаните и емблематични филми в историята на българското кино
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0

Кинорежисьорът Людмил Стайков чества 80-годишния си юбилей. Той е създател едни от най-обичаните и емблематични филми в историята на българското кино.

Киноепосът "Хан Аспарух" под режисурата на Людмил Стайков излиза на екран през 1981 г.. 

„Аз мисля, че само "Хан Аспарух" и "Време разделно" да беше направил, е напълно достатъчно, защото това са два филма, които са обиколили целия свят. Единият филм е в над 60 държави продаден, другият, мисля, че в около 50. Людмил Стайков е може би ветеранът на кинообразованието в България. Един от хората, на които и до ден днешен Националната академия за театрално и филмово изкуство гради своя имидж", каза проф. д-р Станислав Семерджиев.

Академик професор Людмил Стайков е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, създател на Кинопанорамата в НДК, режисьор на великолепни филми и театрални постановки.

„Той е изключително скромен човек, позволявам си да го кажа така, и той не парадира със своите постижения, и в медиите не дава интервюта. Аз няколко пъти съм го молил даже да направим филм с наши сили, просто за архивите на историята, в крайна сметка, но дори това не сме успели да направим”, каза проф. д-р Станислав Семерджиев.

Юбилейното честване на големия режисьор е утре вечер в централната сграда на НАТФИЗ от 18 ч.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре