Имот под наем...без наем - възможно ли е?
Инициатива за поддържане на къща срещу ползване на имота набира популярност
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    1

Има ли начин да ползвате имот под наем…всъщност да плащате наем? Оказва се, че има – ако се намерят желаещи, които биха се грижили за имота. Така например, ако собственикът на една вила няма време и средства да я поддържа, може да я предостави за ползване на хора, които биха могли да го правят.

Идеята за инициативата „Имот под наем без наем” е на Ирина Ненчева, актриса в Бургаския куклен театър, която обича децата и преди три години тръгва да си търси селска къща. Вижда много буренясали и изоставени. 

„Не знам пред коя къща стоях и казах на приятелката до мен: Аз ще потърся този собственик и ще му кажа, че аз ще живея в неговата къща, ще я поддържам къщичката и той ще се радва, че има някой да се грижи за нея. Тя ми каза: Ти си луда”, разказва Ирена.

Така тя създава група в социалните мрежи, за да може там да се срещат хора, които имат общи интереси за споделено ползване на даден имот. По думите й идеята е подходяща за хора, които имат средства да поддържат къща, но нямат средства да закупят къща.

Много хора обаче тълкуват идеята грешно, като смятат, че се предлагат безплатно домове на бедни.

„Това не е социално подпомагаща дейност, защото няма къщи , които да стоят и да чакат някой просто да се засели в тях, това са къщи, на които стопаните имат личен интерес. И след като човек има интерес нещо да му се съхрани, то това не е социално подпомагане, това е засичане на два различни интереса”, подчертава Ирена. 

Доброволец изготвя сайт, идеята добива популярност и вече 135 имота се ремонтират и използват по този начин. 

„Някои хора са склонни да направят основен ремонт на къщата за определени години живот там, други са склонни да направят само козметичен ремонт, това трябва да бъде написано”, посочва авторката на идеята.

Между собственика и ползвателя на имота трябва да се сключи договор с точни параметри.

„В договора за наем се пише 5 лева символичен, а всъщност ангажиментът е грижа за къщата. Собственикът на къщата иска някой да я поддържа”, посочва още Ирена. 

Тя очаква подкрепа от институциите и вижда възможност много опустели села да бъдат съживени.

  • 3
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре