Даниел Вълчев: В политиката оцелява този, който успява да се приспособи
Бившият министър на образованието за последния си сборник с разкази „Осмият ден от седмицата”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1

В политиката оцелява този, който оцелява и в природата - не най-умният, не най-силният, а онзи, който успява да се приспособи. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият министър на образованието Даниел Вълчев на въпроса защо Симеон Сакскобургготски изкара един мандат като премиер, а Бойко Борисов кара трети мандат.

Бойко Борисов е много гъвкав политик и голям комуникатор, отбеляза Вълчев.

„Истината е, че г-н Борисов нямаше да бъде така посрещнат в Саудитска Арабия, ако Царя не беше с него”, посочи бившият министър.

Като Тръмп: Бойко Борисов се включи в танца със саби в Саудитска Арабия (ВИДЕО)Видеото беше излъчено на живо в профила му във „Фейсбук”

„Нека да изходим от това, че това е един хубав жест към българската държава. Да не търсим непременно някаква дребна сделка. Допускам, че Симеон Сакскобургготски не очаква някакъв жест в замяна. Иска ми се да мисля, че е така и съм почти сигурен, че е така”, каза още Вълчев.

Държавата връща имотите на Сакскобургготски със специален законДелата са спрени до постигане на споразумение

„За да бъде добър в политиката, трябва да гледаш малко като на война. Ние сме със сини униформи, ония са със зелени. Просто правило – помагаш на тези със сините, стреляш по тези със зелените. Нас не ни припознават като автентични по простата причина, че си личи, че силата на омразата не ни е много голяма”, допълни Даниел Вълчев.

„Това е нещото, което дава възможност на хора като мен да бъдат публично активни в периоди, когато няма такова ярко противопоставяне. В противен случай, на мен не ми е комфортно”, заяви той.

Поводът за разговора в студиото беше последният му сборник с разкази „Осмият ден от седмицата”. Чак напоследък писането ми се услажда, призна той.

„Осмият ден от седмицата е онова време, което не е непременно част от календата, в което нещо си открадваме за самите себе си – един ходи на планина, друг – за риба, трети дялка с ножче фигурки, четвърти чете, а пети мечтае”, каза Вълчев.

Това са дните и часовете, в които човек се опитва да си даде някакви отговори – докъде си стигнал, къде отиваш, допълни той.

„През последните години много се притеснявам да не ме обхване тази мания - консумиращият човек, който всъщност иска повече от същото – има малко жилище, а иска голямо, има малка кола, а иска голяма. Той не иска нещо различно. Така човек губи възможността си за съпротива срещу света, в който е, за някакво критично преосмисляне на нещата, които му се случват. Аз гледам да избягам от това”, каза още Даниел Вълчев.

Той планира да издаде и роман, чието работно заглавие е „Неделният продавач на книги”.  „Надявам се до година-две да го издам”, заяви Вълчев.

 

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре