Авторът на „Възвишение”: Бягах от клишето, че българските революционери са светли образи без слабости
Филмът по романа ще има предпремиерни прожекции на 8 и 9 ноември
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0

Авторът на романа „Възвишение” Милен Русков е искал да избяга от клишето, че българските революционери са чисти и светли образи, които нямат никакви човешки слабости или страсти. Това разказа той в предаването „120 минути” по bTV.

Премиерата на едноименния филм по историята от романа и под режисурата на Виктор Божинов предстои на 10 ноември. Предпремиерни прожекции в кината ще има на 8 и 9 ноември.

„Идеята за романа идва от надпис на котленското училище, който гласи: „Помогни ми да те възвися”, 6 юли 1869 г. Като видях този надпис, реших да напиша книга за българското Възраждане. Това беше непосредственият подтик”, разкри писателят Милен Русков.

„Езикът е езикът на българската възрожденска книжовност, тя е написана на източнобългарския диалект, защото повечето български възрожденски автори са от Източна България. Те са писали на този език, който се е и говорел”, допълни той.

А как режисьорът Виктор Божинов се е захванал с „Възвишение”?

„Първо се чете книгата, мисли се, преживява се и ако се усетиш близък с нещата, които се говори в книгата, тогава тръгват други подтици. При мен като режисьор първият въпрос беше: Става ли от това филм? Първият отговор беше „Не”, защото романът на Милен е голям, задълбочен, многопластов и плашещ. Дали ми е по силите такова нещо, дали по принцип е възможно? Като мина малко време, пък си казах: „Защо не”? Човек трябва да се захваща с трудни неща, да си поставя високи прегради и, дай Боже, да успява да ги прескочи. Запознахме се с Милен, поговорихме за това как мисля и получих неговото доверие”, посочи Божинов.

Русков каза още, че е бягал от клишето, че Димитър Общи е лош човек и предател.

„Димитър Общи нито е лош човек, нито е предател, не и по душа, не и по нагласа”, каза авторът.

„Исках, доколкото е възможно и доколкото е справедливо, да изчистя образа на Димитър Общи. Другото клише, от което исках да избягам, е, че българските възрожденци, специално революционерите, са чисти и светли образи, в които няма никакви човешки слабости или страсти. Това въобще не е вярно. Ако човек прочете историята на българското Възраждане задълбочено и я познава в подробности, ще види, че на българските революционери са били присъщи много човешки слабости, разбира се, и много силни качества. Това са сложни хора, не са изваяни само в черно и бяло, това са пъстри, шарени хора, всичко има у тях. Много по-въздействащо е, когато покажеш хората в цялата им сложност и успееш да убедиш читателя, че въпреки всичките си слабости, тези хора са всъщност героични”, убеден е Милен Русков.

За режисьора Виктор Божинов пък е било важно да избяга от типичната патетика, с която се говори за тези времена. „Задачата беше да останем на нивото на емоциите на героите и на истинските характери в целия диапазон”, обясни той.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре