Заведение в Сингапур стана единственото в света, което предлага месо, отглеждано в лабораторни условия, съобщава Ройтерс.

Доставките са изключително ограничени, има само шест порции – култивирано пилешко месо сервирано в салата или кебап, и то само в четвъртъците.

Две години, след като Сингапур даде зелена светлина за консумацията на произведено в лабораторни условия месо, се очаква да започне и масовото му производство.

Новозараждащата се индустрия се опитва да задоволи търсенето на протеини, които не нараняват животните и не вредят на околната среда.

Към 2022 г. страната е привлякла около 30 компании, работещи върху алтернативни протеини, за да подобри хранителната си безопасност.

Сингапур внася 90% от храните и иска да съкрати този процент до 70% до 2030 г. Месото се произвежда от малки проби от клетки от добитък, които се отглеждат в огромни стоманени съдове, наречени биореактори и се преработват в нещо, което изглежда и има вкус на истинско парче месо.