След двумесечни изследвания, проведени в Университета на Флоренция, италиански учени твърдят, че разполагат с доказателства, че употребата на зехтин може да предотвратява загубата на памет, съобщава електронното издание The Local, като цитира публикация в авторитетното научно списание Plos One.

Учените провели изпитанията си върху мишки, страдащи от болестта на Алцхаймер и в резултат на ежедневното им хранене със зехтин установили, че у животните от лекуваната група „липсват когнитивни или поведенчески разстройства, които показвали другите мишки”.

Според ръководителят на проучването, професор Масимо Стефани, експериментът дава „научната база за известния анти-остаряващ ефект на Средиземноморската диета” и може да помогне за предотвратяването на дълготрайните неврологични увреждания, свързани с болестта на Алцхаймер – заболяване, за което „все още не съществува ефективно лечение, създава сериозни социални проблеми и заплашва устойчивостта на системата на здравеопазване”.

Зехтинът също така е известен с ефекта си върху намаляването на високия холестерол, високото кръвно налягане и редица сърдечни заболявания.