Унгарската полиция арестува бивш високопоставен член на комунистическата партия в страната, по обвинения в извършването на „военни престъпления” по време на въстанието срещу съветската окупация от 1956 г., съобщава АФП.

„Бела Бизку беше арестуван за военни престъпления, свързани с два разстрела на мирни граждани, по време на събитията последвали бунта от 1956 г.”, цитира агенцията думите на главния прокурор на Унгария Тибор Иболя.

Бизку, който тази седмица ще навърши 91 години, е бивш министър на вътрешните работи на Унгария в периода 1957-1961 г и известен като хардлайнер на комунистически режим в страната, след потушаването на въстанието от 1956 г. Ако бъде признат за виновен, Бела Бизку рискува доживотен затвор.

Според прокуратурата той е последния жив член на тогавашното правителство, който може да бъде подведен под отговорност за действията по време на октомврийския бунт от 1956 г., смазан от съветските танкове.

По време на унгарското въстание загиват над 300 души, над 20 000 са вкарани в затвора по политически причини, а други 200 000 напускат страната си.