Протести, побоища и скандали. Едва третият ден от европейското първенство по футбол, но страстите извън терена са сравними с тези на игрището.

Против орязването на социални разходи заради Евро 2012 - стотици млади полски активисти се събраха в Познан, за да протестират срещу харченето на милиарди евро за организацията на първенството. То създаде над 30 хиляди работни места, но след края на турнира, те ще останат на улицата, а Полша може да се окаже в рецесия.

„Градовете домакини на европейското бяха принудени да орежат социалните разходи, за да могат да посрещнат нуждите покрай организацията на първенството. Затова ние протестираме. Образованието и социалните въпроси са по-важни от някакви си мачове”, коментира една от протестиращите.

Освен протестите, на първенството не се размина и без сбивания. Ирландски и хърватски фенове мериха сили в Познан за ужас на местните жители и полицията. Най-сериозни безредици до момента създават руските фенове. Те организираха масов бой със стюардите след мача с Чехия. Полицията издирва 12 запалянковци, а руското МВР призова феновете да не злепоставят страната на международната сцена.