Близо 5 хиляди бежанци на ден влизат в Европа от Турция, показват последните данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Близо 750 хиляди са влезли в Гърция от началото на годината.

В същото време Европейският съюз се бави с изпълнението на плановете си за равномерно разпределение на бежанците в страните членки.

Едва 100-200 от планираните за равномерно разселване 120 хиляди бежанци вече са пристигнали от Италия и Гърция в новите страни, в които ще живеят. Въпреки че продължават разговорите за спешни мерки срещу кризата, страните членки още не са постигнали съгласие за справедливо разпределение на отговорността.

„Ние можем без това да е огромен проблем да се справим дори с по-голямо миграционно движение, ако работим заедно, като съюз”, посочи Сесилия Викстрьом -председател на Комитета по петиции.

Европарламентът все още няма решение по изготвянето на списъка с безопасни страни, от които хората няма да бъдат приемани за бежанци. Бави се и оценката на Дъблинския регламент, според който бежанците трябва да останат да живеят в първата страна членка, в която са влезли, а това реално противоречи на плановете за разселване.

„Много ясно е, че има недостиг на солидарност. Има наистина дълбока криза на европейска солидарност”, заяви Ска Келър, германски евродепутат от групата на Зелените.

Дебатите за промени в регламента започват през пролетта.

Докато текат политически разговори, от Върховния комисариат съобщават, че от началото на годината до днес в морето, при опит да стигнат Европа, са загинали над 3500 бежанци.