Близо 3000 палестинци, задържани в затвори в Израел, обявиха гладна стачка в знак на протест срещу смъртта на техен млад сънародник в събота.

„Близо 3000 души обявиха, че ще гладуват днес,” съобщи говорителят на затворническите служби Сиван Вайцман, като уточни, че става дума само за трите яденета в неделя.

За „тревога и бунтове” съобщава пък близкият до премиера Бенями нНетаняху вестник „Хайом”. Всекидневникът споменава и за напрежение сред ръководството на службите за сигурност, които се опасяват от размирици и сблъсъци след смъртта на палестинския затворник Арафат Джарадат. По този повод се очакват демонстрации и на Западния бряг, предаде АФП.

Целият апарат за сигурност и службите при местата за изтърпяване на наказанията са при засилена тревога, пише пък вестник „Маарив".

Починалият Арафат Джарадат на 30 г., родом от Хеброн, не е от групата на четиримата палестинци, които от дълго време са обявили гладна стачка, чийто протест доведе до бурни демонстрации през последните дни, но има опасност тази смърт да нажежи допълнително и без това напрегната обстановка.

Според израелските тайни служби младият мъж е починал вероятно от сърдечен пристъп. Той е бил арестуван преди няколко дни и е бил убит по време на разпит, твърди от своя страна палестинският министър по въпросите на затворниците Иса Карагаа, който настоя да бъде създадена международна комисия, която да разследва обстоятелствата около неговата смърт.

В Националния център за съдебна медицина на Израел ще направи аутопсия на трупа на младия затворник в неделя.