През последното денонощие към медицинската служба на протестите в Киев и мобилните медицински бригади са се обърнали 1400 ранени, от които 80% са пострадали от гумени куршуми, пише вестник „Обозреватель”. След напрегната нощ в украинската столица, в района на площад „Независимост” и улиците „Крещатик” и „Грушевский” работят 6 медицински пункта и 10 мобилни бригади.

Координаторът на медицинската служба на киевските протести съобщи, че практически всички пострадали отказват да се лекуват в държавните здравни учреждения, тъй като служители в органите на реда задържат хора от приемните отделения в болниците.

Протестиращите на улица „Грушевский” в Киев използваха опожарената специализирана техника на полицията за създаване на нови барикади. Демонстрантите са преместили част от техниката към Европейския площад, като така създават още една линия барикади в случай на изостряне на ситуацията между тях и спецчастите „Беркут”.

Междувременно протестиращи съобщиха, че в Киев неизвестни са отвлекли известния активист Игор Луценко.

Лидерът на партия УДАР Виталий Кличко отиде на непредвидена среща с президента Виктор Янукович. От пресслужбата на политика съобщиха, че Кличко е тръгнал към Янукович в опит да „спре насилието и противопоставянето, продължаващи в Киев и цялата страна”.

Говорителката Оксана Зиновева каза, че Кличко отива в администрацията на президента, защото „днес има един единствен човек, от който зависи всичко, който може да спре насилието”. После стана ясно, че Кличко е напуснал консултациите в администрацията на държавния глава.

Украинският министър на правосъдието Елена Лукаш и съветникът на президента Андрий Портнов казали, че президентът е на съвещание, и когато се освободи, ще се обади на Кличко. Водачът на УДАР си тръгнал. Клюев потвърди, че между страните днес конструктивен разговор не се е състоял.

Властите в Украйна няма да въведат извънредно положение. Това обяви председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Клюев, цитиран от РИА „Новости”. Еврокомисарят по въпросите на добросъседството Щефан Фюле в петък ще посети Киев, където ще се срещне с представители на властите и опозицията, за да обсъди ситуацията в страната.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната