Първо видео от дълбините на пещерата Морджа в Турция. Болният американски учен благодари на спасителите, сред които има и българи. Той потвърди, че е добре.

Американецът Марк Дики получи стомашен кръвоизлив и се наложи кръвопреливане. 40-годишният изследовател беше блокиран в пещерата от 2 септември.

„Здравейте! Аз съм Марк Дики и се намирам на почти 1000 м под земята. Искам да благодаря на всички, които са тук долу. Да благодаря за реакцията на пещерната общност. Пещерняците са наистина сплотена група. Невероятно да се види колко много хора са се отзовали на повърхността“, казва във видеото американецът.

„Както виждате, аз съм на крака, в съзнание съм, говоря. Все още не съм излекуван отвътре, така че ще ми трябва помощ, за да се измъкна оттук“, казва още той.

Българските спасители бяха едни от първите, от които турската страна е поискала помощ за извеждането на Марк Дики на повърхността. В момента седем от тях са там.

„Като цяло всичко е подготвено в най-дънния участък на пещерата, което ще рече от 1000 до 700 метра дълбочина. Според това кога се даде сигнал от лекарите може съвсем скоро да започне акцията“, разказа Владимир Георгиев от сдружението „Пещерно спасяване – България“.

В спасителната операция се включиха и спасители от Унгария, Полша, Хърватия и Италия.

Стажант-репортер: Димитър Драганов