Малки серии висококачествени вина ще произвежда най-новата изба на Балканите, която откри Винпром Ямбол. Винарната е с капацитет от 170 000 литра вино и е разположена на площ от 500 кв.м, а инвестицията за нея възлиза на близо 1 млн. лева. В избата ще се винифицират както бели, така и червени сортове грозде, предварително селектирани още на лозето. За целта е подбран екип от четирима топ винари. От Италия е внесено оборудването за преработка на гроздето. Технологичният процес за производство на малки партиди в избата ще се използва за подобряване качеството на вината от серия Villa Yambol, които наскоро бяха отличени с Double gold medal за Мерло 2011, Best Mеrlot 2011 и сребърен медал за Cabernet Sauvignon от престижното винено изложение San Francisco International Wine Competition 2013, съобщи Красимир Аврамов, изпълнителен директор на компанията.

Представители на общинска и областна администрация, партньори, собственици на винарни от района, ВИП гости от Ямбол и журналисти посетиха по време на откриването лозето от 900 декара, в което се отглеждат Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Тамянка, Пети Вердо и Александрийски Мискет за производството на лимитираните серии. Лозето е разположено на обширна площ и това позволява доброто развитие на различни сортове грозде в един и същ масив. Огромно предимство е също почвата, която в началото и края на лозето е различна, както и микроклиматът. Различните сортове зреят по различно време и това позволява гроздоберът, в зависимост от годината, да започне още август и да приключи през октомври. В новата винарна ще се използват също сортовете Совиньон Блан, Вионие, Юни Блан, Глера, Мускат Отонел, които се отглеждат в района на Тенево, Болярово и Тополица.

Красимир Аврамов обясни, че гроздето за производството на бутиковото вино се бере ръчно, само сутрин, като се подбират най-добре узрелите и здрави плодове, така че селекцията се прави още на лозето. Транспортира се до избата в малки укрепени касетки, за да се съхрани непокътнато. Посредством селекционна лента в избата се прави още една проверка на качеството – зърно по зърно. След това гроздето постъпва в гроздомелачка, оборудвана с механизми за изключително деликатно третиране на зърната. И чрез машини от последно поколение се произвежда висококачественият гроздов елексир. "Така с грижата, която се полага при отглеждането на гроздето, прибирането му, селектирането на плода преди ферментация и самата винификация, винарната заявява желанието си за повишаване качествата на произвежданите вина. А големите инвестиции в лозята и оборудване показват стремежа ни за развитие и удовлетворяване на нуждите на потребителите. Качественото и разнообразно грозде от лозята ще се превърне във вино с основателни претенции за
остойно място на пазара в България и чужбина”, каза изпълнителният директор.

"Винпром Ямбол" ЕАД е най-старата винарска изба в Южна България с 90-годишни традиции в производството на вина и ракии. Създаден през 1924 г., днес той разполага с модерни бази в Ямбол и Стралджа и над 9 000 дeкара собствени лозови масиви. Общият капацитет за преработка на грозде е над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литрa. Производствените бази и лозовите масиви, в които се отглежда суровината, се намират в долината на р. Тунджа. Този райски кът се отличава със специфичния си микроклимат - мека зима и средно горещо лято, които са предпоставка за равномерното зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати, с прилагане както на класически, така и на най-модерни технологии.

Лозовите масиви се обработват от нова и модерна техника, отговарящи на всички европейски изисквания, а отглеждането им е поверено на екип от висококвалифицирани агрономи, които ежегодно имат възможността да посещават техни традиционни партньори от Франция, Германия и Италия и да заимстват всички новости в бранша.