Европейската комисия представи междинните моноторингови доклади за България и Румъния

които дават техническа оценка на напредъка на двете страни в съдебната реформа и в борбата с корупцията.

Те отчитат шестмесечния период от годишните доклади и напредъка на двете страни в отговор на препоръките, направени от Еврокомисията през юли миналата година.

Тогава комисарите решиха, че наблюдението върху съдебната система на България остава поне до лятото на 2012 г. Все пак краен срок за мониторинга не беше даден, тъй като според говорителя на ЕК Марк Грей все още в правосъдието има слабости.

Пет години, след като станаха членки на ЕС, Румъния и България остават обект на проверка.

Докладите не са свързани с Шенген

Текстовете на междинните доклади по механизма за наблюдение бяха представени пред журналисти в Брюксел. Еврокомисията подчерта, че докладите трябва да се разглеждат отделно от въпроса за приемането на София и Букурещ в Шенген, за което е необходимо политическо решение.

Потвърдената позиция на ЕК е, че напредъкът на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и оценка не следва да се обвързва с темата за приемането на двете страни в Шенген.

Двете държави показаха, че са готови да бъдат приети в Шенгенското пространство, заяви говорителят Марк Грей. Той припомни, че нееднократно председателят на ЕК Жозе Барозу и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом са заявявали, че двете страни са готови за Шенген и трябва да бъдат приети.

Изпълнителният орган на ЕС няма непосредствено отношение към вземането на решение за разширяване на безвизовата зона.

„Това са две напълно различни неща. Изправени сме пред политически проблем. Техническите изисквания са изпълнени,” коментира Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря Малмстрьом.

Холандия настоява за два положителни мониторингови доклада за напредъка ни в борбата с корупцията и реформата в съда, за да ни „пусне” в Шенген. По въпроса Марк Грей заяви, че Еврокомисията няма да влиза в дебат дали докладите са позитивни или негативни, защото това е въпрос на политическа оценка.

Докладът за България съдържа критики, но и позитивни моменти

Например в Брюксел настояват на препоръката за реформа в процеса за избор на състава на Висшия съдебен съвет. Иска се и повече прозрачност.

Положителният аспект на документа е свързан с обсъждания в парламента Закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Еврокомисията е на мнение, че законът трябва да има широк обхват и арсенал от мерки, за да има възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Брюксел не препоръчва времева рамка за обхвата на закона за отнемане на имущество, но той трябва да предоставя мощни средства за конфискация на собственост.

Засега оставаме под наблюдение

докато не изпълним всички основни препоръки на ЕК. Повече за напредъка ни ще научим от годишните доклади в началото на лятото, които носят политически характер.

На въпрос дали да очакваме края на механизма за наблюдение, говорителят на ЕК отбеляза, че през лятото комисията ще направи нещо малко по-различно с отчитането на напредъка на двете страни от 2007 година насам. Грей обаче не уточни за каква промяна става дума.

В доклада на Брюксел са и съмненията за изборни нарушения у нас

„Всякакви съмнения за измами в изборния процес трябва да бъдат разследвани от прокуратурата," категоричен бе Марк Грей. Той припомни, че и преди пред България са отбелязвани проблемите с купуването на гласове и финансирането на партиите.

Коментарът на премиера за евродоклада изпревари официалното му представяне

„Аз, като българин, която и система да критикуват в България, ме боли за нея,” заяви Бойко Борисов пред журналисти в Министерски съвет.

„Висшият съдебен съвет е избран от предишното правителство - еднакво ми е тежко и неприятно, колкото и ако  е избран от нас, през квотите ни,” добави министър-председателят.

„Пак ще повторя тази прекрасна българска поговорка, че в ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него,” каза той.

„Най-тежките обвинения срещу България, за съжаление бих казал, които са намерили място в доклада,... е това, което съм чул от българи да го говорят,” отбеляза Борисов.

От предишния доклад за страната ни в Брюксел стана ясно, че изпълнителният орган на ЕС не е доволен от прилагането на Закона в борбата с организираната престъпност и корупцията. В документа се конкретизираха и други слабости в работата на полицията и на съда.