Френският писател Жером Ферари спечели наградата "Гонкур" – най-престижното френско литературно отличие, с книгата "Проповед за падането на Рим".

Прочутата проповед на Св. Августин е произнесена през 410 г. в Хипон пред поклонници, които са объркани след плячкосването на Рим. Св. Августин ги успокоява с думите "Светът е като човека – ражда се, израства и умира."

В този роман се говори за надежди и разочарования, свързани със стопанисването на заведение в планинско селце в Корсика. Освен Ферари, финалисти за наградата бяха също 28-годишният швейцарец Жоел Дикер с книгата си "Истината за аферата Хари Кебер", французойката с виетнамски произход Линда Ле с книгата си "Мъртво вълнение" и французинът Патрик Девил с книгата си "Чума и холера".

Жером Ферари е роден в Париж през 1968 г. Той е преподавател по философия и педагогически съветник във Френския лицей в Абу Дабу, а преди е преподавал в Международния лицей в Алжир и в лицея Феш в Аячо.

Книгата отвежда читателите в корсиканските планини. Марсел Антонети е възрастен мъж, който се връща на село, за да размишлява за провалите си. За всеобща изненада неговият внук Матийо отказва да следва философия, за да стопанисва бар в селцето заедно със своя приятел Либеро.