Над 40 хиляди младежи, дошли от цял свят, се включиха в доматената битка на празника "Томатина" в източния испанския град Буньол.

За целта бяха доставени 120 тона домати и още от сутринта десетки хиляди участници започнаха да се замерват с червените зеленчуци. Някои носеха маски на аквалангисти, за да се предпазят от доматения сок. Всяка година в последната сряда на месец август започва празникът "Томатина" в малкото градче Буньол с 10 хил. жители. То се намира на около 40 км от Валенсия.

"Тази година имаме над 40 хил. участници, което е своеобразен рекорд, заяви пиарът на проявата Рафаел Перес. Центърът на града е изцяло "окупиран" от празнуващите! И птиче не може да прехвръкне!".

И наистина, стълпотворението беше толкова голямо, че петте платформи, натоварени с домати, с мъка си пробиха път през ентусиазираната тълпа, здраво почерпена със сангрия. Но празнуващите бързо се добраха до зеленчуците и замерянето с тях не пощади почти никого.

След едночасова битка много от участниците в доматеното сражение се хвърлиха във водите на реката, преминаваща през града, за да отмият полепналия по тях "кетчуп". След края на празника мястото се почиства със силни струи вода, които отмиват доматено пюре. Стотици душове се инсталират за участниците, но повечето от тях предпочитат да се потопят в местната река.

Празникът датира от 1944 г., когато група младежи се скарали помежду си и започнали да се замерят с домати.