Колумбийският рокаджия Хуанес и мексиканското поп дуо "Джеси енд Джой" спечелиха топ отличията на състоялата се в Лас Вегас церемония по връчването на 13-ите награди "Грами" за латино музика.

Хуанес – една от най-известните латиноамерикански звезди в света – получи две награди, едната от които в топ категорията за албум на годината. Отличието му бе присъдено за тавата "MTV Unplugged". С двата приза 40-годишният Хуанес вече има 19 награди в колекцията си и се изравнява с регетон дуото "Кайе 13" като носител на най-много отличия "Грами" за латино музика.

Албумът на Хуанес донесе приза за продуцент на певеца и композитор от Доминиканската република Хуан Луис Гера. Гера водеше по номинации за наградите с шест на брой, но спечели само две отличия и се размина с призовете в основните категории за песен и запис на годината. Двете награди бяха присъдени на мексиканското поп дуо"Джеси енд Джой" за парчето им "Corre!" ("Run!") пет години след като братът и сестрата спечелиха приза
за дебют.

Тази година отличието за най-успешен дебют бе спечелено от мексиканската поп група 3BallMTY, стилът на която представлява микс от кумбия и електронна денс музика.

На церемонията в Лас Вегас със свои изпълнения се представиха Хуанес заедно с китариста ветеран Карлос Сантана. Шоуто бе открито от родения в Маями рапър Питбул, който пее на английски и испански.

Бразилският певец и автор на песни Каетано Велосо бе почетен с приза "Личност на годината". Създател на музикалното движение тропикалия през 60-те години на миналия век, на 70 години бразилецът продължава да е един от най-популярните и влиятелни изпълнители в родината си.

Наградите "Грами" за латино музика се присъждат в различни категории, представящи основните музикални жанрове в Латинска Америка. Носителите на отличията се определят от Академията за звукозапис на латино музика.