Лауреат на Европейската награда за литература стана руският писател Владимир Маканин. Официалната церемония по награждаването ще се състои през пролетта на 2013 г. в Страсбург.

Според журито, Маканин в пълна степен отговаря на образа на"европейския писател на световно равнище". Наградата му се присъжда за "цялостния му принос в литературата".

Маканин е роден през 1937 г. в Орск. Той е автор на около 30-ина романа, повести, сборници с разкази. Първият роман "Прямая линия" Маканин, математик по образование, публикува през 1965 г. През 1971 г. излиза "Безотцовщина", след което книги на писателя се издават на практика всяка година.

От началото на 80-те години на миналия век Маканин все по-често използва в произведенията си фолклорни и мистични мотиви ("Предтеча", "Загуба"). Писателят е удостоен с "Руски Букър" (1993), с наградата на списание "Новий мир" (1995), с Държавната награда на Русия и с редица други престижни руски и международни литературни отличия.

Сред преведените на български книги на Маканин са "Асан" за войната в Чечня, "Бягащият гражданин", "По зимния път". Европейската награда за литература се връчва всяка година от 2005 г. на европейски писател от международна величина. Журито, присъждащо отличието, е съставено от писатели, културни дейци, критици, редактори, преводачи, университетски преподаватели.