Два събития за ценители закриват осмото издание на фестивала "Джаз Плюс”. Концертите на майстора на контрабаса Рено Гарсия-Фонс и африканското трио на Антонио Форчоне, съответно на 4 и 5 декември в Sofia Live Club, са кулминацията на тазгодишния фест.

Рено Гарсия-Фонс Снимка: ПР

На 4 декември Рено Гарсия-Фонс ще представи у нас своя нов солов проект. Французинът се радва на огромен успех и засилваща се популярност в последните години, включително в България. Репертоарът му е вдъхновен от въображаемата му разходка между Изтока и Запада, Африка и Латинска Америка. Някои пиеси са соло бас изпълнения, а други са с добавени лупове, предварително записани електронни звуци или перкусии – потропване по баса, щракане с пръсти и др.

“Първата ми среща с контрабаса беше, когато бях на 16 години и беше сякаш любов от пръв поглед. Веднага си помислих, че контрабасът предлага не само възможност за изразяване с езика на класиката или джаза, а и на универсален музикален език. Дълго време скитах и търсих своя стил, като изучавах различни култури и техники на свирене и посещавах съответните места.”, споделя музикантът. Днес той е добавил и допълнителна струна на контрабаса си и звучи като никой друг.

Снимка: ПР
Послядният концерт на тазгодишния фестивал "Джаз Плюс" (5 ноември) е на лъчезарното трио на Антонио Форчоне. Многократно награждаваният виртуозен китарист от италиански произход - Антонио Форчоне, динамичният бразилски перкусионист Адриано Адеуале и сенегалският изпълнител на кора Секу Кейта ще представят на сцена завладяваща и оригинална програма Sketches of Africa. По този проект триото работи от няколко години, вдъхновено от огромния ритмичен и културен потенциал на африканския континент.

Билети за фестивала можете да намерите "Дюкян меломан”, както и в онлайн мрежата на TicketPlus.bg. Цената на билетите е 35 лева.