Четирима от най-изявените скулптори на популярното течение в корейското изкуство "Nature Art" ще пристигнат в София, за да изработят скулптури, вдъхновени и възхваляващи природата, и да ги завещаят на града ни. Гостуването на артистите е част от програмата на предстоящия в столицата ни фестивал за съвременно изкуство от Южна Корея – "Дома Арт Фест“.

Проф. Хо Ганг – основен куратор на фестивала, е сред основателите и идейните двигатели, които развиват движението "Nature Art” в Корея и по света. С над десет световни биеналета зад гърба си, учредена асоциация на творците по "Nature Art” и парк, посветен изцяло на природните скулптури в Москва, той идва със свои четирима колеги в България, за да създадат в рамките на десет дни скулптури, които в последствие ще дарят на София.

Движението "Nature Art" е вдъхновено от и се изразява чрез самата природа. То символизира нуждата от завръщане на природата там, където й е мястото – при хората. "Да поставиш природата от периферията обратно в центъра“ - това е буквалният превод на корейската дума, вдъхновила и изразяваща основната концепция на това изкуство – думата "Yatoo.“

В България това движение също е познато и се развива от Румен Димитров, артист от Велико Търново, член на "Дупини арт груп”, който също влиза в програмата на фестивала.

Сред останалите, подбрани от куратор Хо Ганг, съвременни артисти от Южна Корея са живописци, илюстратори, графици, фотографи, танцьори и музиканти, които заедно формират групата от петнадесет корейски артисти, превръщайки "Дома Арт Фест" в най-важното и голямо събитие в историята на корейско-българските дипломатически отношения за последните двадесет години.

Всички произведения и изпълнения на артистите ще бъдат достъпни за публика от 30 май до 9 юни в четирите локации на фестивала: Национална художествена галерия, Национална художествена академия, Vivacom Art Hall и Фабрика 126.

Съпътстващата програма с корейско участие включва лекции, дискусии, уъркшопи, кино вечери, поетични и музикални вечери, кулинария, танци и пърформанси за всички. Подробна програма на събитията следете на официалния уебсайт на "Дома Арт Фест".

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.