В британския град Бирмингам днес бе открита най-голямата библиотека в Европа на стойност 189 милиона британски лири /293 милиона долара/.

На тържествената церемония по откриването на културния обект реч произнесе известната пакистанска правозащитничка Малала Юсафзай, която се застъпва за достъпно образование за всички жени по света.

"Трудно е да не се оцени значението на книгите в съвременното общество, изтъкна 16-годишната ученичка, която бешепростреляна от талибани, а след това лекувана в Бирмингам.

Четенето е най-добрият начин не само да научиш нещо ново, но и единственият начин да се постигне мир в целия свят. Уверена съм, че познанието, което носят книгите. е способно да се противопостави на тероризма и да спре войните на нашата планета!"

Десететажната сграда на библиотеката може да приеме до 3000 посетители. В архива на книгохранилището й има 1 милион книги, като някои от тях са извънредно ценни. Така например сборникът с драматични произведения "Първо фолио" на Уилям Шекспир се оценява на 10 милиона британски лири.

Строителството на библиотеката с обща площ от 45 хиляди квадратни метра започна през 2010 година. Зданието с прозрачна фасада е увенчано със златна ротонда, в която е разположена Шекспировата мемориална зала. Пред сградата е разположен стилизиран амфитеатър, където ще се провеждат концерти и ще бъдат изнасяни лекции.