Днес се открива един от най-големите музикални фестивали на открито в Европа - "Палео" в гр. Нион, Швейцария.

По време на 37-ия фестивал край Женева, който ще продължи до 22 юли, зрителите ще имат възможност да слушат десетки музиканти. Сред тях са световноизвестни певци като Стинг, Лени Кравиц, Давид Гета, Ману Чао, а също редица групи като The Cure, Garbage, Franz Ferdinand.

В програмата са предвидени над 200 концерта на 6 различни сцени. На фестивала ще звучи и класическа музика. Организаторите се надяват, че 6-дневният музикален маратон ще привлече над 230 000 души, в голямата си част млади хора (миналата година 60% са или под 29-годишни). Ако се съди по предварителните продажби, прогнозите им ще се сбъднат.

Започнал преди 46 години като празник на фолклорната музика, събиращ до 2000 души, фестивалът "Палео" сега е вторият най-голям на открито в Европа след Zieget в Будапеща. За разлика от унгарския обаче, където основната част от зрителите са гости от други страни, 89% от посетителите на швейцарския са местни жители. В предишни години на сцените на "Палео" са се изявявали Depeche Mode, Джо Кокър, Иги Поп, Боб Дилън и други.

На 23 юли 2011 г. в "Палео" е трябвало да участва и английската певица Ейми Уайнхаус. Концертът на 27-годишната изпълнителка обаче е бил отменен заради здравословни проблеми. На същия ден, когато тя е трябвало да пее в Нион, Уайнхаус е намерена мъртва в дома си в Лондон.