Остават само броени дни до случването на петото издание на Детски панаир, затова веднага ви срещаме със Станка Желева от екипа на фестивала, за да ни разкаже повече за него. Целите сме в слух!

Какви са основните цели на Фондация Easyart?
Да се превърне изкуството в лесно достъпно и разбираемо за всички (за това и името на фондацията е Easyart). Децата са най-лесната и спонтанна публика, те могат да разберат и приемат изкуството, стига да им се поднесе по подходящ и забавен начин, под формата на игра. С програмата “Изкуство за малките в музеите”, искаме да превърнем музеите в интересно и превлекателно място за децата.

В България няма културна политика, при условие, че най-важните културни институции, музеите и галериите са оставени в такова мизерно състояние. На нас с години ни се набива клишето, че българите са прости и не се интересуват от култура, не ходят по музеи, а само слушат чалга и гледат Планета Тв. Това не е вярно и за мен най-красноречивия пример е тазгодишното издание на Европейската нощ на музеите.

Никога досега не съм усещала тази празнична и радостна атмосфера в града. Цели семейства празнично облечени, деца, млади хора, възрастни, с карти в ръка обикаляха музеите в София до полунощ. Безкрайни опашки от желаещи, които с часове чакаха да посетят музеи, които почти през цялата година стоят пустинно празни. Не случайно в българския език, думата музей се употребява прежоративно за празен луксозен магазин.

Какво според вас накара всички тези софиянци за една нощ да хукнат по музеите и да чакат търпеливо на огромни опашки, само и само да влязат?
Една малка рекламна кампания на събитието, информация за местонахождението на тези музеи, безплатният достъп и интересните програми и атракции, които беше подготвил всеки един музей. Това показва, че хората нямат никаква информация относно музеите. Нито къде се намират, нито безплатните дни за посещения. Някога да сте видяли рекламна кампания за дадена изложба. Един плакат на фасадата и няколко разпратени покани до тесен кръг хора това е максимумът. Изкуството облагородява и е важно да се даде достъп на децата от най-ранна възраст до него. В тази насока са и повачето от програмите на фондацията.

Разкажете за философията, която стои зад Детски панаир?
Концепцията на Детски панаир е фокусирана върху това да се даде възможност на децата да участват в различни ателиета безплатно. Да имат достъп до различни форми на изкуство. Колкото и абсурдно да звучи, има определени моменти, в които опитвайки се да направим нещо ново, получаваме просветление, че това нещо ни се отдава, винаги сме искали да го правим, но не ни се отдавал случай да опитаме. Много често това се случва в детството.

Примерите на Детски панаир са многобройни. Много родители разбират , че децата са надарени и искат да рисуват, танцуват, откриват математиката, запалват се по архитектурата, решават, че искат да бъдат брейк танциори или пожарникари, да се занимават с йога или грънчарство и т.н. Много деца чрез различните тематични игри в рамките на Детски панаир разбират, че музеите са едно интересно и привлекателно място.

Но за нас е много важна обратната връзка, Неслучайно по-голямата част от работещите на събитието са млади хора. Над 70% са под 25 години. За тези младежи работата с деца също се оказва много обогатяваща. Едно момче, което случайно работеше за Детски панаир на ателието Детски играчки именно там откри, че работата с деца е неговото призвание и се записа да следва Детска педагогика.

Как успявате да реализирате такова мащабно събитие, което реално е със свободен достъп, без платени мероприятия?

Ние имаме шанса да бъдем спонсорирани от Фондация Америка за България и да организираме образователни програми по училищата и музеите, както и Детски панаир. Смятам обаче, че подобни програми трябва да бъдат спонсорирани и от държавата. Детски панаир е част от Културния календар на Столична община и искам да изкажа своята благодарност за цялостното съдействие, което ни оказва Общината.

Има ли световен аналог Панаирът на децата, който организирате?
Честно казано не знам или поне не съм чувала. Има разбира се всякакви тематични детски фестивали, асамблеи и състезания, но Детски панаир се различава от всичко, за което съм чувала по няколко показатели:
-това е некомерсиално събитие, напълно безплатно и за всички.
-децата не само се забавляват, но под формата на игра, учат много и различни неща, провокираме ги да творят и се изразяват под различни форми. Имаме над 50 различни ателиета...
-За нас е много важно също така да привлечем децата към музеите, за това Детски панаир да се провежда пред Народния театър, защото така е много близо до повечето важни музеи (НМБИИ, СГХГ, НАИМ, ИЕФЕМ, НГЧИ, ПНМ, Криптата и т.н.) във всички тях ние организираме и измисляме тематични ателиета и игри, с които провокираме децата да участват и се забавляват.
-Също така организираме игри, с които родители и деца преоткриват града, в който живеят.
-Голяма част от игрите и ателиетата ние си ги измисляме, организираме и правим.
-Ние си рисуваме и правим абсолютно всички рекламни материали и графизъм.
-Ние работим с екип от над 100 човека, голяма част студенти и 70% под 25 години. Всички те са платени (не са доброволци) благодарение на фондация Америка за България и по този начин ДП включва младите хора в образователни програми и работа с деца...

С няколко думи: какво да очакваме на тазгодишното издание на Детски панаир?

„Детски панаир 5” ще се проведе на 1 и 2 юни пред Народния театър и ще предложи над 50 ателиета и спортни игри на децата, като някои от тях ще се случват за първи път. Например, изключително пътешествие в космоса и подводното царство за най-малките.

 

В Чешкия център в столицата децата ще могат да се превърнат в истински космонавти – облечени в подходящ костюм и пътешествайки между огромни макети на планетите от Слънчевата система. От своя страна в Природонаучния музей малчуганите ще могат да опознаят тайните на морета и океани и техните обитатели.

Игра с търсене на съкровища ще очаква по-големите в Археологическия музей. Освен новите инициативи организаторите запазват и всички успешни ателиета и игри от предишните издания на панаира: Изкуство и рисуване, Стъклопис, Макиаж, Грънчарско ателие, Фокуси и др.

Уроци по готварство малчуганите ще могат да взимат от Ути Бъчваров. Спортовете също не са пренебрегнати – децата ще могат да поиграят шах или футбол, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или народни танци, както и десетки други инициативи.

Като събитие, част от Културния календар на Столична община, бих искала да изкажа своята благодарност за цялостното съдействие, което ни оказаха.