Режисьорът Стивън Спилбърг публикува писмо от преди 10 години, в което актьорът Даниъл Дей-Луис, изпълнил ролята на президента Линкълн в едноименния филм, отказва участие в проекта, съобщи "Холивуд рипортър".

Спилбърг решил да огласи съдържанието на писмото в навечерието на номинациите за "Оскар". Неговата лента, която той е искал да заснеме още преди 10 години, получи 12 номинации за статуетките на Американската киноакадемия. Сред тях са за най-добър филм, режисьор и за най-добър актьор на Даниъл Дей-Луис за образа на 16-ия американски президент.

Преди 10 години Дей-Луис благодари на Спилбърг за предложената роля и възможността да се превъплъти в толкова монументална фигура, но пише, че е принуден да откаже. По думите на Спилбърг, след известно време той изпратил на Даниъл Дей-Луис друг вариант на сценария на "Линкълн", за да получи подобен отговор. След това отново се заел с преработката на сценария.Този път натоварил с адаптацията Тони Кушнър ("Мюнхен"). Историята от 500 страници, в която бил описан всеки детайл от персонажа на Линкълн, убедила Дей-Луис.

Интересен факт е, че през 2005 г., докато преговарял с Даниъл Дей-Луис, Спилбърг поканил за ролята на президента Лиъм Нийсън. Последният обаче бил убеден, че е прекалено стар за такава роля и напуснал проекта през 2010 година, когато била готова окончателната версия на сценария.

Филмът "Линкълн" бе пуснат по кината в САЩ на 16 ноември 2012 г. Лентата е с 12 номинации за "Оскар", 7 за "Златен глобус", 10 за наградите БАФТА, 13 за "Изборът на критиците", с номинации за наградата на Гилдията на филмовите актьори, на Гилдията на продуцентите и т.н. Самият Даниъл Дей Луис е признат от няколко гилдии на критиците за най-добър актьор през изминалата година именно за ролята на Ейбрахам Линкълн.