Американката Шарън Олдс спечели наградата "Т. С. Елиът" за поезия. Отличието се присъжда на Олдс за стихосбирката "Stag's Leap", проследяваща края на брака й преди 15 години.

Наградата "Т. С. Елиът", отбелязваща своята 20-годишнина, се връчва за най-добрата стихосбирка, издавана всяка година във Великобритания и Ирландия. Смятана е за едно от най-престижните отличия за поезия в света. Призът е придружен от чек за 15 000
британски лири (24 000 щатски долара).

Стихосбирката "Stag's Leap" на Шарън Олдс е избрана измежду рекордните 131 предложения и от кратък списък с 10 произведения.

"Впечатли ни силното женско присъствие сред претендентите, но бяхме единодушни в избора на Шарън Олдс за наградата "Т. С. Елиът" за 2012 г.", казва председателката на журито, британската поетеса-лауреат Карол Ан Дъфи.

Дъфи описва стихосбирката на Олдс като "невероятна творба, съчетаваща изящество и смелост, и върхово постижение в кариерата на поет от световна класа".

Когато бракът й приключва, 70-годишната днес Шарън Олдс обещава на децата си, че няма да пише за развода си 10 години. Поетесата издава стихосбирката си, определяна от мнозина като най-добрата й досега, 15 години по-късно.