Жената, която като момиче през 1977 г. беше замесена в секс скандала с Полански, ще разкаже за преживяното в книга. Саманта Геймър пише книгата "Момичето: Да излезеш от сянката на Роман Полански", която ще бъде публикувана през есента на 2013 г.

"Предлагам моята история сега без гняв, но с цел – да споделя история, която да ми върне идентичността – каза Геймър в изявление. – Аз съм нещо повече от момиче, станало жертва на сексуално насилие".

Създателят на кинокласики като "Бебето на Розмари" и "Чайнатаун" Полански е арестуван в Лос Анджелис през 1977 г. Срещу него са повдигнати шест обвинения, включително за изнасилване на Геймър, която тогава е 13-годишна.

Той приема споразумение, в което се признава за виновен само за секс с малолетна, но след това бяга от САЩ, когато разбира, че съдията възнамерява да го осъди на по-дълъг период в затвора, отколкото вече е престоял. По-късно Геймър съди Полански за сексуално нападение и емоционален дистрес и те постигат споразумение.

Старият скандал беше припомнен през 2009 г., когато режисьорът беше арестуван в Швейцария по искане на американскитевласти. Той обжалва екстрадирането и спечели, след което се върна във Франция, където живее. В документален филм за него миналата година Полански се извини на Геймър, като каза, че тя е както негова жертва, така и жертва на пресата.

Полански е заплашен от заповед за арест на Интерпол в 188 държави, но Франция няма договор за екстрадиране със САЩ.