"Секси ботуши" доминира на церемонията за наградите "Тони" с шест отличия, сред които за най-добър мюзикъл и за композиторката си, поп кралицата Синди Лоупър.

Мюзикълът "Секси ботуши", създаден по музика на Лоупър и адаптиран по британски филм от 2005 г., водеше и по номинации - с 13 на брой, за престижните награди, смятани за театрален еквивалент на "Оскар"-ите. Останалите отличия за хитовата постановка на Бродуей са за най-добър актьор в мюзикъл (Били Портър), най-добра хореография, оркестрация и звуков дизайн.

Просълзената Синди Лоупър, която със "Секси ботуши" отбеляза дебюта си на бродуейска сцена, сподели: "Признавам, че не съм репетирала пред завесата в банята през последните няколко дни. Благодаря за приема, Бродуей!"

Били Портър, удостоен с приза за най-добър актьор в мюзикъл за ролята на травестит в "Секси ботуши", сподели, че за пръв път е гледал връчването на наградите "Тони" на 11-годишна възраст. Тогавашното изпълнение на сцена от мюзикъла "Мечтателки" е променило живота му завинаги.

С приз за най-добра актриса в мюзикъл бе удостоена Патина Милър за "Пипин".

В категорията за най-добра пиеса награда "Тони" получи "Ваня и Соня и Маша и Спайк" от Кристофър Дюранг. Постановката заимства герои и теми от Антон Чехов, пренесени в сегашно време в щата Пенсилвания. Актьорският състав включва Сигорни Уивър и Дейвид Хайд Пиърс.

Спечелвайки първата награда "Тони" в кариерата си, Дюранг сподели, че е изминал дълъг път, имайки предвид, че е написал първата си пиеса още през 50-те години на миналия век.

Отличията за най-добри актьор и актриса в пиеса бяха присъдени съответно на Трейси Летс за "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" и Сисели Тайсън за "The Trip to Bountiful".

В категорията за най-добър актьор в пиеса изненадващо бе отличен Летс, който е носител на приз като драматург за "Август: Окръг Осейдж". Мнозина очакваха призът да бъде присъден на дебютанта на Бродуей - холивудския актьор Том Ханкс, за ролята му в постановката "Щастлив човек" на покойната Нора Ефрон.

79-годишната Сисели Тайсън бе отличена в категорията за най-добра актриса в пиеса за изпълнението й в "The Trip to Bountiful", отбелязващо завръщането й на Бродуей след 30 години.

"Кой се страхува от Вирджиния Улф?" и "Пипин" получиха наградите за най-добри нови постановки съответно на пиеса и мюзикъл.

Мюзикълът "Матилда", който беше на второ място по номинации за наградите "Тони" с 12 на брой, получи четири отличия.

За пръв път и двете награди за режисьор-постановчик бяха присъдени в една и съща година на жени - за мюзикъл на Даян Полъс за "Пипин" и за пиеса на Пам Маккинън за "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

Водещ на церемонията за наградите "Тони", състояла се в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк, бе актьорът Нийл Патрик Харис. Сред звездите, връчили отличия на победителите, бяха Том Ханкс, Скарлет Йохансон, Джеси Айзенбърг, Джон Крайър, Лиъм Нийсън, Ана Кендрик, Закари Кинто, Сали Фийлд и Матю Бродерик.

На церемонията за наградите "Тони" бе представен трибют за най-дълго играното шоу на Бродуей - мюзикъла "Фантомът от операта", който и до ден днешен привлича интереса на публиката след силния си дебют през 1988 г.

Наградите "Тони" са учредени през 1947 г. на името на театралната актриса Антоанет Пери, наричана Тони, и се присъждат за най-добрите продукции на Бродуей. Носителите на отличията се определят с гласуване от 868-членно жури, в което влизат представители на театрални гилдии, режисьори и театрални критици.