Довечера ни предстои Нощта на музеите! Културната инициатива се провежда у нас за осми път, като тази година в основата на събитието е Френският културен институт.

"За осми път в България ще се проведе Нощта на музеите - една идея, която идва от Франция, а ние тук я реализираме с участието на много галерии и много приятели”, каза културното аташе на посолството на Франция Давид Вейзман.

Нощта на музеите тази година се провежда само ден след 18 май, когато се отбелязва Международния ден на музейното дело. Той се чества от 1978 г., по решение на Международния съвет на музеите.

В Нощта на музеите всяка година отварят врати музеи от над 47 държави. Инициативата идва от Франция и е под патронажа на генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Към нея традиционно се присъединяват и много от българските музеи и галерии, които работят с удължено работно време за посетителите си.

Галерия "Средец" на Министерството на културата ще отбележи Нощта на музите с изложба в памет на големия пловдивски художник Георги Божилов.

В Националния археологически музей нощта ще бъде отбелязана с "Ревю на дамско облекло от древния Рим". В продължение на един час, освен реплики на автентични женски облекла, носени в периода І – ІV век в Римската империя, ще се представят аксесоари и бижута, дефилиращите манекенки ще са в компанията на младежи с униформи на центуриони и съответното им въоръжение. Костюмите са на "Нимар Студио" и са представителна извадка от общата колекция за кино продукциите "Троя", "Спартак", "Юлий Цезар" и "Рим". Някои от облеклата са носени от прочути актьори, като Орландо Блум, Брат Пит, Ричард Харис, Кристофър Уокър.

Посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да разгледат богатите музейни експозиции, единствените у нас колекционни зали с оръжие, униформи, български отличия, отличията на държавните ни глави и новооткритата изложба "Княгиня Евдокия - Непознатата. Творец, благодетел, патриот". Програмата ще стартира в 18:30 ч. с Рицарски дуел.

Най-смелите ще имат възможност не само да наблюдават уменията в боравене с меч на рицарите от Школата за средновековна фехтовка MOTUS, но и да направят първите си самостоятелни опити в дуелирането. От 19 ч. е концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

Популярни песни и военни маршове ще прозвучат в изпълнение на квартет "Армейска песен". За първи път в Нощта на музеите реставраторите на музея ще разкрият тайните на своите техники, като демонстрират реставрация на хартия, метал и кожа.

Традиционното участие на Държавния културен институт в международната инициатива пък ще включва две интересни събития – изложба на Хубен Черкелов и проект на българо-британския тандем – Теди Лихо-Питър Смит.

Музеят на МВР ще се включи в инициативата за първа година. Той ще бъде до половин час след полунощ на 19 май и ще представи изложбата "Национално-освободителните борби на българите през 1876-1940" – съвместна проява на музей и дружество "Традиция" – София.

В инициативата в столицата ще се включат и много частни галерии. Тази година в столицата има и една новост- на паркинга пред Телефонната палата на ул. "Гурко" ще има коли, които ще извозват желаещите по маршрутите на Нощта на музеите.

В Нощта ще се включат Испанския институт Сервантес с изложбата "Пощенска география. Пощенските картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос". Нощта на музеите е последен шанс колекцията да бъде разгледана, тъй като на следващия ден - 20 май, тя ще отпътува за Ню Йорк. В тази вълшебна нощ посетителите ще могат да "изпратят" своето лично послание и картичка до Лорка. Вратите на Институт Сервантес ще са отворени до 24 ч.

Френският културен институт се включва с виртуална визита на известни европейски музеи, а Италианският културен институт - с ревю на костюми от Древен Рим в залите на Археологическия музей.

Очакваме вашите снимки и видеоматериали от културното събитие на нощта в рубриката „Аз, репортерът”!