Филмът на украинската режисьорка Елена Фетисова и на французина Серж Аведикян "Параджанов" е включен в официалната конкурсна програма на Международния кинофестивал в Хамбург, Германия, който ще се състои от 26 септември до 5 октомври, предаде ИТАР-ТАСС.

Лентата "Параджанов" официално е утвърдена да представя Украйна в надпреварата за наградите "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. В него се разказва за великия съветски кинорежисьор Сергей Параджанов, който винаги ще се помни с филми като "Сенките на забравените прадеди" и "Цветът на нара". "Арменец, роден в Грузия, заточен за украински национализъм" - разказват за кинорежисьора.

Серж Аведикян, носител на наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, приятел на покойния вече Параджанов, е сърежисьор на филма и главен герой на лентата. "Параджанов" е заснет в сътрудничество на Украйна с Франция, Грузия и Армения.

86-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 2 март следващата година. Номинираните филми в 24-те категории ще бъдат огласени през януари-февруари 2014 година.