На пищна церемония днес ще бъдат връчени наградите на Дружеството на нюйоркските филмови критици.

Екшън трилърът "30 минути след полунощ" на носителката на "Оскар" Катрин Бигълоу бе обявен за най-добър филм на годината. Лентата - разказ за 10-годишната американска операция за убийството на Осама бин Ладен - донесе на Бигълоу приза за най-добър режисьор. Триумфът на лентата на наградите на нюйорксите филмови критици я нарежда сред водещите претенденти за "Оскар".

Призът за най-добър актьор е присъден на Даниъл Дей-Луис за превъплъщението му в образа на президента Ейбрахам Линкълн в биографичния филм "Линкълн". С наградата за най-добра актриса е отличена британката Рейчъл Вайс за ролята на Хестър Колиър в романтичната драма "Синята бездна".

Сали Фийлд спечели отличието за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "Линкълн". Призът за най-добър актьор в поддържаща роля получи Матю Макконъхи за превъплъщнията му във филмите "Бърни" и "Професия стриптийзьор".

От наградния списък на Дружеството на нюйоркските критици липсват няколко филма, спрягани като претенденти за "Оскар" - "Клетниците" на Том Хупър с Хю Джакман, Ан Хатауей и Ръсел Кроу, "Арго" на Бен Афлек, "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел и "Учителят" на Пол Томас Андерсън с Филип Сиймур Хофман и Хоакин Финикс.

За най-добър чуждоезичен филм е обявена отличената със "Златна палма" в Кан лента "Любов" на австрийския режисьор Михаел Ханеке. Само преди ден Националното дружество на филмовите критици на САЩ избра "Любов" на Ханеке за най-добър филм на 2012 г., припомня Асошиейтед прес.

В категорията за най-добра анимация призът е присъден на "Франкенуини" на британския режисьор Тим Бъртън.