Еди Мърфи оглави класацията на сп. "Форбс" за най-надценените актьори, съобщи Ройтерс.

В годишната класация за разминаването между заплащането на актьорите и приходите от филмите им Мърфи измести от първото място Дрю Баримор.

"Кариерата на Мърфи се срина" - пише "Форбс", посочвайки филмите "Представи си това", "Хиляда думи", "Срещи с Дейв".

Сравнявайки приходите от прожекциите на филмите в киносалоните и платените хонорари, Форбс изчисли, че за всеки долар, който Мърфи е получил за последните си три филма, възвращаемостта е средно само 2,30 долара.

Преди една година Еди Мърфи беше втори в класацията. Катрин Хейгъл и носителките на "Оскар" Рийз Уидърспуун и Сандра Бълок попълват местата в челната петица с възвращаемост от 3,40 до 5 долара.

"Форбс" обяснява мястото на Уидърспуун с избора й на "съмнителни" филми, като романтичната комедия "Как да разбера". Макар и с участието на много звезди, той беше един от най-големите провали на 2010 г. В актьорския му състав са Дензъл Уошингтън, Адам Сандлър и Бен Стилър.

Възвращаемостта от Дензъл Уошингтън и Сандлър е еднаква - 6,30 долара. Те се смятат за стабилни актьори, но получават толкова големи хонорари, че един неуспех ги превръща в лоша инвестиция.

Уил Ферел, който оглавяваше класацията два пъти през предишните четири години, тази година не попада в нея.