Медийният артист Миша Кубал от Дюселдорф представя у нас новия си проект "Огледалото на Платон" (Platon's mirror). Той ще бъде показан днес от 18 ч. в Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство.

Миша Кубал е сред малцината, които разглеждат светлината в нейното обществено и политическо измерение и съответно я включват в своите творби и инсталации.

В "Огледалото на Платон" той прибавя и два нови аспекта: възприятийно-естетически компонент и генериране на изображения чрез компютърна томография.

Идеята за "Огледалото на Платон" се основава на един от най-влиятелните текстове в европейската литература – "Притчата за пещерата" на Платон. В нея са формулирани разликите между две форми на действителността – видимата реалност и (истинската) реалност на идеите.

Артист като Кубал, който като никой друг обръща особено внимание на светлината в своето изкуство, няма как да не се почувства предизвикан от тази притча, отбелязва кураторът Андреас Ф. Байтин. Миша Кубал ще присъства на откриването на изложбата.