Френско-австрийският филм на режисьора Михаел Ханеке "Любов", който миналата година спечели "Златната палма" в Кан, е с 10 номинации за френските филмови отличия "Сезар".

"Любов", който е също с 5 номинации за награди "Оскар", ще участва в надпреварата за отличието "Сезар" за най-добър филм. Еманюел Рива, която се е снимала в "Любов", е сред претендентките за "Сезар" за най-добра актриса. Сред съперничките й за наградата е Марион Котийар ("Ръжда и кости").

За отличието "Сезар" за най-добър актьор ще се борят Жан-Луи Трентинян ("Любов"), актьорът и певец Патрик Брюел ("Името"), Фабрис Лукини ("В къщата"), Венсан Линдон ("Няколко часа пролетно време"), Жереми Рение ("Моят път").

В категорията най-добър режисьор Михаел Ханеке ("Любов") ще има за съперници Леос Каракс ("Свети мотори") и Жак Одиар ("Ръжда и кости").

"Любов" наскоро спечели "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм, след като надделя в надпреварата с други два френски филма -"Недосегаеми" и "Ръжда кости".

"Любов", в който са се снимали две от легендите на френското кино, 81-годишният Трентинян и 85-годишната Рива, описва трудните старини на двойка, след като здравословното състояние на жената започва да се влошава.

Наградите "Сезар" ще бъдат връчени на 22 февруари в Париж.