В швейцарския град Монтрьо за 47-и път бе дадено началото на прочутия джаз фестивал. Той бе открит с три различни по дух изпълнения. Тази година фестивалът преминава под знака на промените, настъпили след неотдавнашната смърт на неговия основател и вдъхновител Клод "Фънки" Нобс, починал през януари след ски инцидент.

Канадският певец и поет Ленард Коен, английската фолк и соул певица Лиан ла Хавас и кумирът на южноафриканската младеж от 70-те години на миналия век Сиксто Родригес откриха официалната програма на един от най-престижните летни фестивали.

Концертитесе състояха едновременно в три зали. Запомняща се бе изявата на 70-годишния Родригес, изпълнил най-добрите произведения от двата си диска, записани преди повече от 40 години - "Студен факт" /Cold fact/ и "Родом от реалността" /Coming from Reality"/.

Музикантът, който почти 30 години не е излизал на сцената и е сравняван с Боб Дилън, изпълни пред публика някои от големите си хитове като "Sugar Man", "Rich Folks Hoax" и "I Wonder". Легендарният музикант Ленард Коен изнесе грандиозен концерт. Второто шоу на канадския изпълнител ще бъде днес.

Наред с Коен сред водещите участници в джаз фестивала в Монтрьо са Принс и Маркъс Милър. Принс ще се завърне в Монтрьо с три концерта - на 13, 14 и 15 юли, след като участва във феста през 2007 и 2009 г. Билетитеза шоутата му вече са продадени.

"Три вечери, три концерта, Принс се завръща. За нас е огромна чест. Никога не знаем какво ще ни поднесе той, но с нетърпение очакваме невероятните му изненади", заяви на пресконференция в Лозана новият директор на феста Матийо Жатон.

Сред звездите, които ще участват в джаз фестивала в Монтрьо, са още Стинг, "Крафтверк", Даяна Крол, Джо Кокър, Бони Райт, Бен Харпър, Брайън Мей от "Куин", Дийп пърпъл". Джаз музикантът от САЩ Маркъс Милър се завръща на сцената в Монтрьо на 21 юли, след като пострада в автобусна катастрофа в Швейцария през ноември миналата година.

Фестът край Женевското езеро ще продължи до 24 юли. Новият му директор Матийо Жатон въведе някои промени. Една от тях е, че концертите вече се изнасят на три сцени, а не на две. Освен това самият фестивал продължава с 2 дни повече от обикновено. Всяка година джаз фестивалът в Монтрьо привлича около 250 000 почитатели на музиката.