Комедията "Камий започва отново живота си" ("Camille redouble") и драмите "Любов" и "Сбогом на кралицата" са фаворити за спечелване на награди "Сезар", които ще бъдат връчени в петък.

"Камий започва отново живота си", в който се говори за жена на около 40-годишна възраст, която преживява наново случилото се, когато е била на 16 години, е с 13 номинации. Ноеми Лвовски изпълнява главна роля във филма и е негов режисьор.

Сериозен конкурент на "Камий започва отново живота си" ще е "Любов", спечелил "Златната палма" в Кан и "Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм. "Любов", който описва трудните старини на двойка, след като здравословното състояние на жената започва да се влошава, е австрийски филм, но 70 на сто от бюджета му са осигурени от френски продуценти. Филмът получи 10 номинации за награди "Сезар" и е също с 5 номинации за "Оскар"-и.

"Сбогом на кралицата" на Беноа Жако също е с 10 номинации за награди "Сезар", включително за отличието за най-добра актриса за превъплъщението на Леа Сейду в ролята на предана приятелка на Мария Антоанета. В същата категория са номинирани 85-годишната Еманюел Рива ("Любов"), Корин Мазиеро, Елен Венсан, Катрин Фро и Марион Котийар ("Ръжда и кости").

В категорията най-добър актьор са номинирани партньорът на Рива в "Любов", 82-годишният Жан-Луи Трентинян, актьорът и певец Патрик Брюел ("Името"), Фабрис Лукини ("В къщата"), Венсан Линдон ("Няколко часа пролетно време"), Жереми Рение ("Моят път"), Дени Лаван и Жан-Пиер Бакри.

В категорията най-добър режисьор Михаел Ханеке ("Любов") щеима за съперници Леос Каракс ("Свети мотори"), Жак Одиар ("Ръжда и кости"), Беноа Жако, Ноеми Лвовски, Франсоа Озон ("В къщата") и Стефан Бризе ("Няколко часа пролетно време"). Водещи на церемонията в театър "Шатле" в Париж ще са Жамел Дебуз и Антоан дьо Кон.